Ide

3D-afstøbning af dit barns fod

3D-afstøbning af dit barns fod
Det er ret nemt at støbe dit barns hånd eller fod i gips, hvis du bruger det smarte sæt fra MakeMake.

Det skal du bruge

Afstøbningssæt fra MakeMake (Vi har brugt “Den normale”) - køb det her 

Målebæger

Vandtermometer

Beholder til at støbe i

Dejskraber til at røre alginat rundt

Annonce: 

(Annonce)

“Wauw… Den skal vi sætte på Louisiana…” Det var min søn, Alberts, første kommentar efter vi havde støbt hans fod i gips med det smarte sæt fra MakeMake. Vi har lavet formen af hans fod i en sjov gummimasse, der hedder alginat. Herefter hældte vi gips i, og så får vi fik denne super detaljerede afstøbning af hans fod.

Albert har ikke helt forstået, at man ikke bare kan sætte sin egen kunst på et kunstmuseum, selvom hans gipsfod godt nok er smuk. Men det er ret vildt at stå med hans fod i hånden, og den virker på en måde meget større i gips end i virkeligheden. Alle linjer i huden samt blodårer er med.

3D afstøbningssæt

Albert, Agnes og jeg gik i krig med afstøbninger med et sæt fra MakeMake en mandag eftermiddag. Og det tog faktisk blot et par timer at lave denne flotte hånd og fod, som nok skal blive til en julegave til et familiemedlem. Vi havde det vildt sjovt med at lave dem, og vi skal lave endnu flere inden jul.

Jeg så selv denne video, inden jeg gik i gang, og jeg vil anbefale alle at se den, hvis I har fået lyst til at lave gipsafstøbninger med MakeMakes sæt:

Køb afstøbningssæt med alginat, gips og colorfix fra MakeMake her

Sådan gjorde vi

Alginatformen

Først skulle vi lave selve formen, som gipsen skulle støbes i. Den laves af en sjov masse, som hedder alginat. Man rører noget pulver op i vand, som bliver til alginatmassen. Den er flydende først, men bliver fire minutter efter, den er rørt op, til en slags stiv gummiagtig masse.

3D afstøbningssæt

Fordi massen begynder at stivne så snart den kommer i forbindelse med vand, har man lidt travlt i processen. Men har man forberedt sig godt inden, så kører det fint. MakeMake sælger tre forskellige slags alginat: “den hurtige”, som stivner efter 2,5 minutter, “den normale”, som stivner efter 4 minutter og “den langsomme”, som stivner efter 10 minutter. Vi brugte den normale. Den hurtige kan være god til helt små børn og babyer, som har svært ved at sidde stille. Det gik fint med at sidde stille med mine børn på 5 og 7 år.

Vi startede med at støbe Agnes hånd. Først besluttede Agnes sig til, at hendes hånd skulle være lidt kroget, som en kat, der har kløerne ude og så fandt vi en god bøtte, hvor hendes hånd kunne være i. Der må ikke være for meget spildplads i bøtten, men den skal heller ikke være for smal, da hånden ikke må ramme kanterne.

Jeg hældte den rette mængde vand i bøtten og sørgede, at det var 35 grader varmt med mit vandtermometer. Det hele står på pakken og er super nemt at følge. Så blandede jeg pulveret i og rørte rundt med en dejskraber. Man må ikke bruge for lang tid på at røre rundt, da man kun har fire minutter i alt, inden massen er stivnet.

3D afstøbningssæt

Agnes stak hånden ned i massen. Godt nok noget slimet, men det var også ret sjovt. Hun skulle lade hånden være i den samme stilling i ca. 3 minutter, mens det stivnede. Når det stivner føles det lidt underligt. Hånden bliver nærmest låst fast. Man trækker den blot forsigtigt op, når massen er helt stivnet til en slags gummiagtig masse.

Vi gentog processen med Alberts fod. Han havde lidt sværere ved at sidde stille med foden, og jeg måtte bede ham ikke vippe med tæerne. Men altså, resultatet af afstøbningen endte jo godt. Jeg tror, han holdt op med at vippe med storetåen, da han mærkede, at massen stivnede.

3D afstøbningssæt

Gipsen

Jeg blandede gipspulveret med vand (nemme instruktioner på pakken) og hældte det i de to alginatforme.

3D afstøbningssæt

Efter de havde tørret i to timer, kunne jeg tage dem op af formen. Ret magisk at se ens barns fod og hånd med alle detaljerne i gips. Man graver simpelthen forsigtigt gipsafstøbningerne frem af alginatet.

3D afstøbningssæt

Man kan pensle gipsafstøbningen med colorfix (en slags lak) fra MakeMake (følger også med i sættet), hvis man vil gøre det mere holdbart.

Børnene syntes det var rigtig sjovt at lave afstøbningerne. Og det tager faktisk ikke særlig lang tid.

Nu ærgrer jeg mig blot over, at jeg ikke kendte til dette produkt, da børnene var helt små. Kunne da have været skønt med en lille babyfod i gips med alle de små detaljer som minde.

Køb afstøbningssæt med alginat, gips og colorfix fra MakeMake her

 

Annonce: