Blogindlæg

Holmegaard Værk: På eventyr i en verden af glas

holmegaard værk glas
Det var helt magisk, da jeg med familien for nylig besøgte Holmegaard Værk. Det var fantastisk at se glaspusterne arbejde og senere selv få lov til at indgravere og sandblæse vores egne glas.

annonce: 

(Inviteret af SydkystDanmark)

Foto: Mikkel Bækgaard

Glas fra Holmegaard er nok noget af det mest berømte glas i Danmark. Jeg er i hvert fald vokset op med skåle, vaser og fade fra Holmegaard som noget ekstra fint. Så jeg blev meget glad, da hele familien på fire (mig selv, min mand Mikkel, Agnes på 11 år og Albert på 8 år) blev inviteret på tur til Sydsjælland af SydkystDanmark, hvor vi bl.a. skulle besøge Holmegaard Værk.

Jeg holder rigtig meget af at besøge steder, hvor håndværk og kreativitet er i højsædet. Og det må man sige, at det er hos Holmegaard Værk. Museet ligger i de gamle industribygninger i Holmegaard tæt ved Næstved, hvor der indtil 2008 blev produceret glas for Holmegaard. Glasværket er nu lukket, men i 2020 åbnede selve museet, og det er en imponerende bygning, der nu fortæller historien om design og produktion af glas.

holmegaard værk

Underholdende viden

Jeg synes, det er så fedt, når man kan tage sine børn med et sted hen, hvor de samtidig lærer noget. Jo, jo, en tur i tivoli er jo også sjovt. Men at få proppet noget viden i hovedet på børnene - det er altså også fedt. Og hvis man så samtidig kan have det sjovt, så er det jo perfekt. Og den kombination synes jeg i den grad, at Holmegaard Værk opfylder.

Designs fra barndommen

Vi ville egentlig starte med at se glaspusterne, som er der hver dag på Holmegaard Værk. Men de holdt vist en lille pause, da vi gik hen til den del af museet. I stedet fik vi til at begynde med set den imponerende samling af alt det, som Holmegaard Glasværk har produceret gennem tiden. Et virkelig langt bord fyldt med flere tusind værker fra Holmegaard og Kähler, som man kan få lang tid til at gå med at studere. Børnene fandt også colaflasker og andre designs, som de kunne genkende. Det ser virkelig smukt ud, som alt glasset og keramikken står på række.

holmegaard værk glas

Cool glaspustere

Da vi vendte tilbage til glaspusterne, var de nu i fuld gang. Albert var meget opslugt af at se, hvad de lavede. De var ved at lave nogle lampeskærme for en designer i København, fortalte de. 

Glasset blev varmet op på lange stænger. Ind og ud af ovne. Nye farver glas blev tilføjet, og glasset blev større, som de pustede i enderne af stængerne. Og det er sådan noget, som jeg synes er fedt og meget børnevenligt. Man forstår først processen bag, hvordan en hverdagsting som glas bliver skabt, når man ser det. Både Albert og Agnes og sikkert også rigtig mange andre børn, går rigtig meget op i at lære, hvordan man laver forskellige ting. Så kan man fange børns nysgerrighed på den måde, så har man et godt museum. Jeg synes selv, de to glaspustere så virkelig cool ud, som de stod og lavede det avancerede håndværk til pulserende elektropop.

holmegaard værk glas

Selve museet er virkelig smukt. Der er højt til loftet i rummene i den store industribygning. Og det ser virkelig prangende ud med den omkring syv meter høje og 40 meter brede reol fyldt med 42.000 unikke stykker glas, som står i et af rummene. 

holmegaard værk glas

Vores eget sandblæste design

Vi sad med udsigt til den smukke reol med glas, da vi skulle i gang med at dekorere vores eget glas. Det gjorde vi i Holmegaard Værks værksted, hvor der bliver holdt mange forskellige workshops med glasdekoration. holmegaard værk glas

Selve værkstedet er virkelig fedt, og det er ikke så dyrt at være med. Man vælger sit eget glas, man vil dekorere. Glassene koster fra 20 kr. Og man betaler også lidt for nogle klistermærker, man sætter på. Vi skulle prøve at sandblæse vores eget glas. Her skulle vi lave vores eget design ved at sætte klistermærker på. Og så skulle glasset ind i en maskine, som sandblæste glasset. Vores helt eget mønster blev skabt på glasset, fordi det netop ikke blev sandblæst, der hvor klistermærket sad. 

holmegaard værk glas

Vi fik lang tid til at gå med at vælge det helt rigtige glas. Der er nok 50 forskellige at vælge imellem. Og så skulle vi overveje designet og sætte klistermærker på. Vi prøvede også at indgravere vores navn med en særlig elektrisk indgraveringspen. Det var dog lidt svært, men sjovt. 

holmegaard værk glas

Vi var selv meget tilfredse med vores sandblæste designs, som vi senere gav i gave til mormor og morfar. De blev meget glade for dem. 

Læring ved at bruge hænderne 

Værkstedet gør, at Holmegaard Værk i den grad er et besøg værd for børn. Der er hyggelige aktiviteter for hele familien på Holmegaard Værk i julen, hvor kreativiteten spreder sig i værkstedet og bliver et sandt julegaveværksted. Her kan man være designer for en dag og bl.a. lave sin egen vase til at give i julegave. Det kan man den 10., 11., 17. og 18. december 2022 fra kl. 11-15.30.

Det her med, at man får lov til at sidde med glasset selv på Holmegaard Værk, det gør, at børn får en større nysgerrighed omkring glas. Når børn selv sidder og arbejder med glas og tager glasset med hjem, så tror jeg, at børn meget bedre husker alt det andet, de har set på museet. Så tak til Holmegaard Værk for en super sjov museumsoplevelse.

holmegaard værk glas

Holmegaard Værk blev i 2022 kåret som vinder af den prestigefulde pris ‘European Museum of the Year Award' som årets europæiske museum inden for kategorien 'Environmental Sustainability' foran 60 andre museer fra hele Europa.

holmegaard værk glas

Kreativ med Ungerne med familie var inviteret på pressetur af SydkystDanmark til bl.a. Holmegaard Værk. SydkystDanmark betalte for indgang, overnatning, mad m.m.

Annonce