Ide

Citronvulkan

citronvulkan
Det er sjovt at se, hvordan maling bobler op af en citron, når man kommer sæbe, maling og natron i.

Det skal du bruge

Citron

flydende akvarelmaling eller frugtfarve

Opvaskemiddel
 
Kniv
 
Ske eller pind til at presse ned i citronen
 
Papir - gerne akvarel, men almindeligt er fint. Jeg brugte str. A4
 

Artiklen indeholder reklamelinks - klik på de røde ord og du bliver ført direkte ind til produkterne, du skal bruge til at lave idéen.

En procentdel af alt det, du køber gennem salgslinks (også andre produkter i webshoppen) går til Kreativ med Ungerne og udvikling af nye kreative idéer til jer - på forhånd tak for din støtte :-) 

Annonce: 

Det her er et virkelig sjovt eksperiment for børn. Jeg har selv prøvet at lave det med flere forskellige grupper af børnehavebørn og vuggestuebørn. Mine egne børn på 8 og 11 år syntes også, det var rigtig sjovt. Det er sådan en simpel idé, hvor man bare skal bruge ganske almindelige ingredienser fra køkkenskufferne. Det er virkelig skønt med de her simple idéer.

Sådan gør du

  • Denne aktivitet kan være god at lave ude. Evt. før I laver boblende maling med natron. I kan fortælle lidt om, at man kan bruge det sure i citron eller eddike og natron til at lave bobler.
  • Skær begge ender af citronen, så den bliver flad og kan stå. Skær den midt over. Sæt de to citronstykker på papiret.
  • Skær lidt ned i citronen, så du løsner kødet lidt.
  • Kom ca. 2 tsk opvaskemiddel på overfladen. Fordel det rundt.
  • Kom ca. 2 tsk flydende akvarelmaling eller frugtfarve på. Fordel det rundt. Lav evt. to forskellige farver, hvis I laver to citronvulkaner ud af den ene citron.
  • Kom ca. 2 tsk natron på og mas det ned med en ske. Nu vælter det op med lavaskum fra citronen. Flyt evt. citronen lidt rundt, så den laver farvede cirkler på papiret.
  • Lad det tørre (gerne i solen). Når det er tørt har I et fint kunstværk, hvor man kan se farverne blandet.
HVORFOR LAVER DET BOBLER?
Det er en kemisk reaktion. Når natron blandes med syre dannes kuldioxid, CO2. Under normalt lufttryk er CO2 en gas, så den CO2, der dannes i citronen, laver hurtigt en masse bobler i væsken - og der kommer så mange, at det 'skummer over'. Vulkanen stopper med at være i udbrud, når der ikke er mere frit natron eller syre, så den kemiske reaktion slutter.

Annonce: