Blogindlæg

Barndommens land

Legeland i Århus på langenæs, huset, foreningen legeland
Legeland var rent paradis for mig som barn, og i sidste uge var jeg tilbage i paradis.

annonce: 

Jeg var på besøg i Århus i sidste uge, og samtidig besøgte jeg min egen barndom, da jeg var i Legeland, der ligger på Langenæs i Århus.

Min 80’er barndom

'Huset' (et kreativt sted med åbne værksteder) i Århus var nærmest som mit andet hjem, da min mor i 80’erne ofte tog med mig derhen, hvor vi besøgte det fantastiske Legeland fyldt med bløde fabeldyr og de spændende kravletunneler, som var op af den høje væg.

Legelandet er flyttet i nye rammer på Langenæs, men de bløde velourbamser er i helt samme stil - nogen er endda direkte kopier af dem, de gamle, der er blevet for slidte. Og klatresystemet op af væggen er også næsten magen til. Og man kan stadig hoppe ud i de bløde pudebamser, som jeg husker var meget, meget vildt og spændende.

Jeg flyttede jo til København for ca. 10 år siden, men kommer ofte til Århus, da mine forældre bor der. Og det var altså ren nostalgi at besøge Legeland sammen med min mor i sidste uge. Vi kunne begge huske mange af de fabeldyr og bamser, som de selv sidder og syr i legelandet. Symaskinen står fremme, så bamserne kan repareres eller nye kan blive skabt. Vi huske f.eks. dette sjove løvefabeldyr med vinger, som hang i loftet.

Mine børn elsker det også nu

Da vi lige trådte ind, syntes jeg det virkede meget mindre end det gamle, men lederen af stedet fortalte mig, at det faktisk er større i dag. Sådan er det jo, når man selv vokser til tredobbelt størresle.

Min datter på 4 år var helt vild, da hun så de mange flotte bamser og alt det fantasifulde, der ellers er i Legelandet. Hun skulle lige lære at komme op af hullerne i tunnelerne op ad væggen, men der gik ikke længe, før hun var helt ferm til det. Min søn på halvandet nød at kaste sig i puderne og ellers bare tusse rundt et sted, hvor han måtte pille i alt.

Udover det store bamse-pude-område er der også dukketeater, rigtigt teater med klæ’-ud-tøj og masser af lækkert trælegetøj. Man ser ikke mange ting i plastik - det meste er lavet af træ eller velour - i ren 70’er-ånd.

Mit andet hjem: Huset

‘Huset’, hvor legeland oprindeligt var i, var et sted med åbne værksteder såsom ler, tekstilfarvning, foto, musik og meget andet. Det fik offentligt støtte, så man kunne ret billigt benytte de kreative tilbud.

Jeg er selv kommet på ‘Huset’ igennem hele min barndom og ungdom. Jeg drejede ler i 80’erne, lavede batiktryk på alle min t-shirts i 90’erne og fremkaldte fotos i mine teenageår. Det var et fantastisk sted, der virkelig udviklede min kreativitet.

Det var sådan en skam, at ‘Huset’ blevet sparet væk og lukket i 2006. Heldigvis er det genåbnet som Godsbanens Åbne Værksteder i Århus, og det er virkelig også et fantastisk sted.

Og Legelandet er altså også flyttet lidt rundt - og nu kan du besøge det på Langenæs.

Legeland har åbent mandag til fredag kl. 9.30-15 (dog er der lukket i skoleferier samt den sidste fredag i måneden).

Adresse: Foreningen Langeland, Langenæsstien 6 C, 8000 AARHUS C

Annonce