Blogindlæg

Æbler, æbler og atter æbler

Træerne i haven bugner af æbler!

annonce: 

Har I også voldsomt mange æbler i haven? Det har vi. Eller... Det er så ikke helt rigtigt, for det er egentlig mine forældres have, vi bor selv i lejlighed på 3. sal. Men vi har fået lov til at plukke af æblerne, der er utroligt mange i år, og det gør vi gerne. Det er de dejligste røde og søde sommeræbler. Indtil videre er der blevet plukket små 5 kg, men der er stadig masser!

Vi elsker at kunne gå i haven og plukke, min datter elsker nu mest bare at spise, men det må man jo også godt. Mine forældre har blommer, æbler, bær i mange afskygninger. Vi får fyldt skabene op med marmelader og chutneys, fryseren med mos og æbletærter, lige til at sætte i ovnen.

Denne gang lavede vi marmelader. En med anis og en klassisk kanel med et lille twist.

Æble og stjerneanis marmelade:

  • 500 g æbler
  • 5 hele anis
  • 150 g sukker
  • ½ dl vand

Skær kernehusene ud af æblerne. Lad gerne skrællen side på.
Kog det hele op til æblerne bliver møre. Fisk alle anisstykkerne ud af mosen, og giv det hele en tur i blenderen.
Kom marmeladen i rengjorte glas, eventuelt skyllet i atamon.

Æble og kanel marmelade:

  • 500 g æbler
  • 1 spsk kanel
  • 1 spsk tørret ingefær
  • ½ dl vand
  • 150 g sukker
  • 1 vaniljestang

Skær kernehusene ud af æblerne. Lad gerne skrællen side på. Skil vaniljestangen ad, og kom alle tingene i en gryde.
Kog det hele op til æblerne bliver møre. Fisk vaniljestangen op af mosen, og giv det hele en tur i blenderen.
Kom marmeladen i rengjorte glas, eventuelt skyllet i atamon.

 

Vi har også lavet helt almindelig mos, 1 kg æbler til 250 g sukker og 1 vaniljestang, mere simpelt bliver det vist ikke. Igen gider jeg ikke skrælle æblerne. Sommeræbler er simpelthen de mindste og mest knudrede æbler, det tager et halvt liv at skrælle dem. Så ja, herhjemme koger vi mos med skrællen på. Og det får sådan en fin lyserød farve af det!

Æblechips har vi også lavet, det kommer i et senere indlæg, sammen med opskriften på æblesmør, som simpelthen er fantastisk på en søndagsbolle.
Men det bedste af det hele var, at min datter kunne være med i køkkenet. Vi har nogen af knivene fra Kitchen4kids, og de er fantastiske til blandt andet at skære æbler ud med. Jeg skar store stykker af, og hun skar dem så i mindre stykker og kom dem i gryden. Hun har pakket et fint glas ind til mormor og morfar, hvor hun helt selv har plukket alle æbler, skåret dem ud, hældt krydderierne i og rørt rundt. Og hun er SÅ stolt. Ikke til at skyde igennem. Og hvad er bedre end et stolt barn?